Met een boomer en Gen Z’er naar een concert
Hoe beleven verschillende generaties een concert? Gangmaker ‘jong’ Jolien Van De Sande (zelf 30 en millennial) is benieuwd. Ze nodigde Gen Z’er Margot Smeets (13) en boomer Antoine Smetryns (71) uit voor ‘Hildegard Goes East’ van Soolmaan.
Jolien Van De Sande
In het Bijloke Café treffen we Margot aan. Een vrolijke bos bruine krullen danst tussen de overwegend zilveren lokken. Ze zwaait. In haar ogen schuilen pretlichtjes. Op het scherm van onze telefoon glimlacht een vriendelijk gezicht met streng, zwart montuur ons ietwat verlegen toe. Dankzij de foto vinden we ook Antoine, en even later wandelen twee generaties de concertzaal binnen.
Hoe verschillend ervaren de tiener en de zeventiger het concert ‘Hildegard Goes East’ van Soolmaan, sopraan Lieselot De Wilde en mezzosopraan Eugénie De Mey? Heeft een tiener andere noden dan een zeventiger? En kan muziek generaties verbinden? Na afloop kaarten we samen na.
Hoe hebben jullie het concert beleefd?
Margot: “Ik vond het een heel mooi en bijzonder concert. Deze muziek hoorde ik nog niet eerder. Het was helemaal anders dan de muziek waar ik normaal gezien naar luister.”
Antoine: “Ook ik heb het concert als een verrassing beleefd. Zo kende ik de muziek van Hildegard von Bingen nog niet. Bij het beeld van een zuster stelde ik me gregoriaanse gezangen voor. Door de fluiten en oed bevond ik me echter meteen op een meer exotische bestemming. Ik kon de muziek van vanavond zelf moeilijk verbinden met een zuster die in een klooster woont. Het geheel was te exotisch, te warm en te speels daarvoor. Wat niet wegneemt dat ik het erg mooi vond.”
Margot: “Ik vond het leuk om te volgen hoe de muzikanten op elkaar inspeelden. De momenten waarop de muzikanten de zangstem één op één volgden, vond ik het bijzonderst.”
Waren er zaken die voor jullie anders mochten?
Antoine: “Er was wel een programmaboekje, maar ik had ook graag de liedteksten gehad tijdens het concert. Ik kon de teksten haast niet verstaan, terwijl ik ze wel had willen volgen.”
Margot: “Ik vond het net tof dat er niet te veel vooraf werd prijsgegeven. Het was leuk om mijn ogen te sluiten en de muziek op me af te laten komen.”
Antoine: “Soms was de muziek wat dissonant. Ik wist dan niet zeker of het de bedoeling was van de muzikanten om de klanken te laten botsen. Het maakte het wel boeiend. Als iets te gepolijst is, is het ook niet interessant.”
Margot: “Wat ik soms moeilijk vind aan muziek, is dat je zelf je eigen verhaal moet maken. Ik ben zelf danser: de visuele prikkels en het verhaal dat bij dansvoorstellingen hoort, helpen me bij de concentratie.”
Denk je dat je het concert anders beleefde omdat je van een andere generatie bent?
Margot: “Dat denk ik wel. We zijn met andere muziek opgegroeid, waardoor we anders luisteren naar een concert. We vergelijken de klanken die we hoorden met de muziek die we kennen.” Antoine: “Los van de leeftijd spelen je persoonlijke interesses mee bij de beleving van een concert.”
Margot: “Zo kijk ik als danser bijvoorbeeld anders naar een dansvoorstelling dan iemand die niet danst.”
Antoine: “Wat wel een verschil is, is het tempo waarop we leven en misschien dus ook luisteren. Bij jongere mensen heb ik de indruk dat alles vaak vlug moet gaan. Terwijl ik zelf net geniet van de traagheid van de concertzaal: de sfeer, het wachten, de spanning.”
Welke plek neemt muziek in je leven in?
Margot: “Voor mij hangt muziek samen met mijn passie voor dans. Ik zit op de balletschool in Antwerpen. Sinds ik moderne dans doe, ben ik naar heel andere muziek beginnen luisteren. Ik heb nu vier playlists: klassiek, hedendaagse dans, Spaanse dans en een lijst met andere populaire muziek.”
Antoine: “Muziek is zeer belangrijk in mijn leven. Zo kan ik echt verliefd worden op een stem en luister ik naar heel verschillende genres.”
Heb je vandaag vlinders gevoeld?
Antoine: “Wat een indiscrete vraag! (lacht) Geen commentaar.”
Evolueert je muzieksmaak in de loop van een mensenleven?
Antoine: “Mijn eerste plaat ooit was er een van Boudewijn de Groot. Die zou ik nu niet meer opleggen. (lacht) Ken je hem, Margot?”
Margot: “Hmm, misschien ooit wel van gehoord. Ik zou het niet kunnen zingen.”
Antoine: “Het is fijn om je hele leven lang nieuwe muziek te blijven zoeken. Meestal doe ik dat via Spotify.”
Margot: “Dat doe ik ook zo! Ik leer ook wel nieuwe artiesten kennen via mijn grote broer of mama. De laatste tijd luister ik graag naar rustige muziek, vroeger mocht het wat wilder zijn. Een van mijn favoriete artiesten van het moment is Olivia Rodrigo.”
Antoine: “Olivia Rodrigo? Ik geloof dat ik daar al iets van gehoord heb!”
Zou je uit eigen beweging een ticket voor dit concert gekocht hebben?
Margot: “Neen. Ik zou van het bestaan van het concert niet geweten hebben.”
Antoine: “Ik had het vooraf niet gezien, maar het had gekund. Zo krijg ik de brochure van Muziekcentrum De Bijloke thuis. Ik kom hier één à twee keer per jaar. Soms krijg ik ook concerttips van mijn familieleden. Maar die volg ik daarom nog niet altijd. (lacht)”
Zullen we nog iets drinken?
In koor: “Ja, dat is goed!”
De Gangmakers krijgen de opdracht ons Muziekcentrum een kritische spiegel voor te houden. In elk Bijloke Magazine krijgt één Gangmaker vrij spel. Op zondag 11 mei kan je zelf vragen stellen op de Gangmakers-panelgesprekken in ons Café.
14:00 Jolien Van De Sande debatteert over het thema ‘jong’ met Carlo Siau, Winny Ang & Maaike-Merel van Baarzel.
17:00 Jenna Vergeynst debatteert over ‘ecologie’ met Tine Hens & Laura Burgers.
20:00 Anna Vermeulen spreekt over ‘luisteren’ met Katherina Lindekens, Maud Seuntjens & Barbara Titus.
Ben je verder benieuwd naar het onderzoek van onze Gangmakers? Check dan www.bijloke.be/gangmakers