Meer dan een concertzaal

Muziekcentrum De Bijloke is veel méér dan gewoon een concertzaal. Als enige Vlaamse concertzaal bevindt het Muziekcentrum zich op het snijpunt tussen klein en groot: tussen de individuele kunstenaar en het brede kunstenveld enerzijds, en de grote kunstinstellingen en internationale muziekscene anderzijds. 

Vanuit die unieke positie neemt Muziekcentrum De Bijloke ook zijn engagement op als huis van productie en creatie. Via (inter)nationale samenwerkingsverbanden geeft het impuls en slagkracht aan lokale en Vlaamse producties. Naast concertzaal is het dus ook een creatief (co)productiehuis.

Made in De Bijloke

Muziekcentrum De Bijloke is geen zuivere presentatieplek, maar draagt actief bij tot de creatie, realisatie, verspreiding en promotie van nieuw artistiek werk. Zo ontwikkelden we ons op productievlak als een betrouwbare partner voor (inter)nationale coproducties. 

Het hoeft weinig uitleg dat veel van wat we doen in directe lijn verbonden is met dit nieuw artistiek werk. Enerzijds investeren we investeren middelen, kennis en expertise om nieuw artistiek werk mogelijk te maken, en dit zowel binnen het publieke concertaanbod, als achter de schermen.

Daarnaast treden we ook op als maker of hoofdproducent van tailor made concertformats, happenings, festivals, activiteiten voor jongeren, educatieve (ontwikkelings)activiteiten, contextprogramma’s en andere.

Een brede kijk

Voorbeelden van producties in eigen beheer zijn onder andere de jaarlijkse muzikale lentepicknick Côté Jardin, het zomerfestival Bijloke Wonderland (ism partners op de Bijlokesite), het nieuwemuziekfestival Ear To The Ground en het kamermuziekfestival Big Little Music.

Een ander voorbeeld van huisgemaakte producties was de spraakmakende concerthappening Bad Composers in 2022, waarin relevante artistieke en maatschappelijke vragen werden gesteld. Op de happening Pijn & Passie in 2023 nodigden we drie actrices uit om tijdens een inleidende 'stiltemaaltijd' de actuele relevantie van grote religieuze muziekstukken onder de loep te nemen.

Voor kinderen, families en scholen creëren we in samenwerking met partners verschillende publieksverbredende activiteiten, zoals Ark Ahoi (met Klankennest), Barok à Gogo (met a nocte temporis) of Listen To This.

Muziekcentrum De Bijloke is een plek waar de jonge muzikant kan groeien. Doorheen het concertseizoen wordt een educatief activiteitenaanbod gecreëerd, en krijgen activiteiten met het nodige ontwikkelingskarakter een vaste plaats in ons aanbod. Een voorbeeld hiervan is de Big Little Music Competition, die in 2022 voor het eerst plaatsvond.

Concerten bestaan niet los van de maatschappij. Daarom organiseren we doorheen het seizoen Avondjes Adorno, waarin een spreker in gesprek gaat met het publiek over zijn of haar vlak van expertise. Enkele voorbeelden Marc Reybrouck, Björn Schmelzer en jazzgitarist Jakob Bro.

Ook in de programmablaadjes worden toeschouwers uitgenodigd om stil te staan bij hun concertbezoek. In plaats van een beschrijvende tekst over het programma, lezen zij er een persoonlijke column die verrassende vragen stelt bij het concertbezoek.

Daarnaast is Muziekcentrum De Bijloke op geregelde basis de ontmoetingsplek voor expo’s die dieper in het programma duiken. Voorbeelden hiervan zijn de online componistenexpo’s in samenwerking met MATRIX, of de expo’s ‘Verdwijntijd’ en ‘Time Regained’.

Maximaal bereik

Binnen het opzetten van binnenlandse samenwerkingsverbanden volgt Muziekcentrum De Bijloke een logica van lokaal naar nationaal. Zo hebben we structurele artistieke samenwerkingen met ensembles als Symfonieorkest Vlaanderen (ons residentieorkest), het Antwerp Symphony Orchestra, a nocte temporis, I SOLISTI, B’Rock Orchestra en andere organisaties zoals MATRIX Centrum voor Nieuwe Muziek, KASK & Conservatorium Gent, Klankennest, LOD Muziektheater, Amaj, Zonzo Compagnie en vele anderen.

Daarnaast versterken we onze buitenlandse positie door in te schakelen in internationale coproductienetwerken. Vanuit zijn landschapsversterkende rol wendt Muziekcentrum De Bijloke zijn opdrachten inzake internationale werking en ambassadeurschap aan voor een duurzame internationale spreiding van Vlaamse artiesten, musici en/of ensembles.

In zijn dubbelrol als presentator én producent van (nieuw) artistiek werk staat Muziekcentrum De Bijloke van nature garant voor een correcte presentatiecontext en onderbouwde visie op publieksbereik. Tegenover artistiek werk dat met (co)productionele steun ontstaat, staat de belofte om het rendement van de gemaakte investeringen te maximaliseren door verspreiding en promotie binnen het eigen (inter)nationale professionele netwerk.