Muziek van jongs af aan!
Samen zingen, musiceren en ontdekken! Met educatieve projecten voor kinderen en jongeren inspireren en stimuleren we hun creativiteit: van initiërende workshops voor kleuters tot inspirerende ontdekkingstrajecten voor tieners.
Workshop Samen Groter! (3e kleuter en 1e leerjaar)
Samen met muzikanten en begeleiders van Symfonieorkest Vlaanderen nemen we de kleintjes een halve dag op sleeptouw waarbij ze kijken, luisteren en ook zelf doen! Met een muziekdocent creëren ze op een speelse wijze eerst hun eigen muziekstukje. Daarna proeven ze op het podium het reilen en zeilen van een orkest door een speels klankenspel van de muzikanten. Als kers op de taart spelen ze als echte sterren samen met het orkest hun aangeleerde stukje.
Barok à Gogo! (5e & 6e leerjaar)
In Barok à Gogo maken leerlingen kennis met de bekende tenorzanger Reinoud Van Mechelen, het orkest A Nocte Temporis en muziek van J.Ph. Rameau, een gevierd componist uit de 18e eeuw. Rameau was goed bevriend met Pierre de Jéliote, die de Franse geschiedenis inging als de beste “haute contre (tenor)” aller tijden.
In de klas maken de leerlingen kennis met deze zanger en de componist. Ze ontdekken het ritme van de muziek, de vele facetten van de stem en gaan zelf aan de slag met lichaam en stem. Daarna luisteren ze in Muziekcentrum De Bijloke tussen de muzikanten naar muziek van Rameau.
Mini-Mattheuspassie (6e secundair)
Met dit schoolproject lieten we jongeren kennismaken met de thematiek en emoties achter de muziek van de Mattheuspassie van J.S. Bach. Ze startten door hun gevoelens neer te pennen die de muziek bij hen oproept. Nadien gingen ze met een recorder en koptelefoon in hun omgeving en in de natuur op zoek naar allerlei klanken die deze emoties illustreren. De geluiden werden nadien samengebracht tot een heus jong passieverhaal in de vorm van een videocaptatie, een mini-concert of andere creatieve output.
Zo willen we jongeren creatief laten reflecteren over tijdloze thema’s. We houden jongeren een kritische spiegel voor door te zoeken naar de relevantie van een eeuwenoud verhaal, dit te vertalen naar een hedendaagse context en er een eigen interpretatie aan te geven.
Dit project kwam tot stand met de steun van
Young Masters in Close-Up
Vier keer per jaar nodigen we DKO's uit voor een bijzondere beleving in Muziekcentrum De Bijloke. Met ons project Young Masters in Close-Up ontmoeten je leerlingen de topmuzikanten van morgen en duiken ze in het leven van jonge musici.
Gastheer & muzikant Florestan Bataillie ontvangt op de dag van het concert de leerlingen voor een boeiende introductie en nadien volgt een unieke meet-and-greet met de artiest. Op voorhand ga de leerlingen in de lessen aan de slag met onze concertfilms en concertfiches.
Zet je schouders onder onze educatieve projecten
Al deze activiteiten nemen een serieuze hap uit het budget van Muziekcentrum De Bijloke. Tegelijkertijd houden we ze gratis voor financieel kwetsbare groepen of zo goedkoop mogelijk voor de deelnemende scholen.
Daarom is elke steun voor deze projecten meer dan welkom: vergoedingen voor lesgevers en muzikanten, huur van bijzondere instrumenten, aankoop van didactisch materiaal, opmaak van lesmappen of educatieve filmpjes, … De uitgaven lopen soms op tot 60 euro of meer per kind.
Daarom zoeken we trouwe abonnees, Vrienden, Bijloke-liefhebbers en sympathisanten die deze sociale en educatieve projecten met een gift een financiële duw in de rug willen geven.
Steunen kan op projectrekening 'Fonds Vrienden van Muziekcentrum De Bijloke' , beheerd bij de Koning Boudewijnstichting, op rekening BE10 0000 0000 0404 BIC:BPOTBEB1 met vermelding ***623-3657-70036***. of via de online betaalmodule van de Koning-Boudewijnstichting.
Giften geven recht op een fiscaal attest. De giften vanaf € 40 per jaar aan de Stichting geven aanleiding tot een belastingvermindering van 45% op het werkelijke gestorte bedrag (art. 145/3.3 WIB) |