Annika Treutler

piano

In 2018 riep de RBB Annika Treutler uit tot "meest interessante Duitse pianiste onder de 30".

In oktober 2020 ontving ze de prestigieuze "Opus Klassik" prijs voor haar opname van het Pianoconcert van Viktor Ullmann in de categorie "Concertopname van het jaar" met het Rundfunkinfonieorchester Berlin onder leiding van Stephan Frucht. De cd werd uitgebracht op de 75e verjaardag van de bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz in januari 2020 met andere pianowerken van Ullmann op Berlin Classics.

"Annika Treutler interpreteert deze muziek, tot aan de beschuldigende toon van de finale fuga, met technische brille en een expressieve kracht die onmogelijk te weerstaan is," schreef de Süddeutsche Zeitung, terwijl de SPIEGEL schreef: "Treutler speelt Ullmanns veeleisende werken met bewonderenswaardige kracht en precisie. Ze schuwt emotie geenszins, maar sentimentaliteit is ver te zoeken."

10 jaar na haar debuut met Schumanns Pianoconcert in de Grote Zaal van de Berliner Philharmonie met het Deutsches Sinfonie-Orchester Berlin, kan Annika Treutler terugkijken op samenwerkingen met talloze orkesten, waaronder gerenommeerde orkesten als het Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, het Orchestre Symphonique de Montréal, het Radio Symfonie Orkest Praag, het Filharmonisch Orkest Belgrado, het Gürzenich Orkest Keulen, het Konzerthausorchester Berlin, het Symfonie Orkest München, de Kammerakademie Potsdam, het Göttinger Symphonieorchester en nog veel meer. en nog veel meer.

 Naast de Berliner Philharmonie heeft Annika Treutler opgetreden in alle grote Duitse concertzalen zoals de Münchner Philharmonie, de Kölner Philharmonie, de Elbphilharmonie Hamburg, het Konzerthaus Berlin en Dortmund, maar ook in het buitenland op locaties als de Wigmore Hall Londen, het Wiener Konzerthaus, het Palau della Musica Barcelona, het Concertgebouw Amsterdam en is ze een regelmatige gast op de Festspiele Mecklenburg Vorpommern, de Heidelberger Frühling, het Verbier Festival en het Krzyzowa Music Festival. Haar debuut in de vermaarde Carnegie Hall in New York werd helaas afgelast vanwege de pandemie.

Naast haar solo-activiteiten wijdt Annika Treutler zich intensief aan kamermuziek met belangrijke artiesten: in talrijke concerten met Daniel Müller-Schott, op concerttournee met Tabea Zimmermann en Jörg Widmann, evenals Kit Armstrong, Sarah Aristidou, Alexey Stadler, Julia Hagen en vele anderen.

In het seizoen 2020-2021 is Annika Treutler als soliste verbonden aan de Kiel Philharmoniker, het Deutsche Kammerorchester Berlin, het Brandenburgs Symphonieorchester en opnieuw aan het Filharmonisch Orkest van Belgrado. Ze is ook te horen in talloze recitals en kamermuziekoptredens, onder andere in Hamburg en de Berliner Philharmonie.

De pianiste kreeg haar eerste pianolessen op vierjarige leeftijd, eerst van Almut Eckels en later van Prof. Renate Kretschmar-Fischer. Na haar studie bij Prof. Matthias Kirschnereit aan de Muziek- en Theateruniversiteit van Rostock, studeerde ze op 21-jarige leeftijd af met topcijfers. Ze slaagde voor haar concertexamen met het 2e Pianoconcert van Brahms bij Prof. Bernd Goetzke aan de Hannover University of Music, Drama and Media.

Masterclasses bij Richard Goode, Elisabeth Leonskaja, Ferenc Rados, Arie Vardi en anderen vullen haar opleiding aan. Ze krijgt regelmatig verdere artistieke inspiratie van Leif Ove Andsnes en Murray Perahia.

De artieste won talrijke prijzen bij het gerenommeerde ARD muziekconcours (halve finale), het Concours Grieg, de Gina Bachauer International Piano Competition, de International Music Competition in Montreal en de German Music Competition. 

In 2018 produceerde Hänssler Classic haar veelgeprezen cd met solowerken van Johannes Brahms, in januari 2019 gevolgd door de release van Brahms' sonates voor piano en cello met Julia Hagen. Een cd met pianowerken van Felix Mendelssohn Bartholdy werd eerder uitgebracht door Syquali/Harmonia Mundi. Haar debuut-cd met Robert Schumanns Fantasiestücke en Fantasie in C groot verscheen in 2013 (GENUIN).

Annika Treutler is naast haar carrière als pianiste ook initiatiefneemster en artistieke leidster van het project "#respondinmusic", dat als doel heeft om met muziek uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de cultuur en de geschiedenis van de toekomst. In september 2020 ging ze binnen het project samen met de Frans-Zypriotische sängerin Sarah Aristidou, de Spaanse klarinettist Pablo Barragàn en de Russische cellist Alexey Stadler op een deutschlandweite schoolreis, om de directe dialoog met de scholieren over muziek, geschiedenis en samenleving te bevorderen.

Annika Treutler is sinds oktober 2018 verbonden aan de Hochschule für Musik Hanns Eisler in Berlijn.