Estonian Philharmonic Chamber Choir
koor, kamerkoor
Het Estonian Philharmonic Chamber Choir (EPCC) is een van de bekendste Estse muziekensembles ter wereld. Het EPCC werd in 1981 opgericht door Tõnu Kaljuste, die twintig jaar lang artistiek leider en chef-dirigent was. In de jaren 2001-2007 nam de Engelse musicus Paul Hillier het over. In de jaren 2008-2013 was Daniel Reuss artistiek leider en chef-dirigent en in de jaren 2014-2021 Kaspars Putniņš. Sinds augustus 2021 is de artistiek leider en chef-dirigent Tõnu Kaljuste.
Het repertoire van het koor strekt zich uit van gregoriaans en barok tot de muziek van de 21e eeuw, met speciale aandacht voor het werk van Estse componisten, zoals Arvo Pärt, Veljo Tormis, Erkki-Sven Tüür, Galina Grigoryeva, Toivo Tulev, Tõnu Kõrvits, Helena Tulve, en het introduceren van hun output in de wereld. Elk seizoen geeft het koor ongeveer 60-70 concerten in Estland en daarbuiten.
Het EPCC heeft samengewerkt met een aantal uitstekende dirigenten waaronder Claudio Abbado, Helmuth Rilling, Eric Ericson, Ward Swingle, Neeme Järvi, Paavo Järvi, Nikolai Alekseyev, Olari Elts, Gregory Rose, Andrew Lawrence-King, Roland Böer, Frieder Bernius, Stephen Layton, Marc Minkowski, Christoph Poppen, Sir Colin Davis, Michael Riesman, Louis Langree, Paul McCreesh, Gottfried von der Goltz, Andrés Orozco-Estrada, Anu Tali, Mirga Gražinytė-Tyla, Peter Phillips, Gustavo Dudamel etc.
Het EPCC heeft ook samengewerkt met de volgende orkesten van wereldklasse, zoals het Noors, Australisch, Litouws, Praags en Stuttgardt Kamerorkest, het London Symphony Orchestra, het Mahler Kamerorkest, het Berlin Rundfunk Orchestra, Concerto Copenhagen, Concerto Palatino, het Württemberg Kamerorkest, het Salzburgs Camerata, Les Musiciens du Louvre-Grenoble, het Philip Glass Ensemble, het Noord-Nederlands Symfonie Orkest, het Frankfurt Radio Symfonie Orkest, het Kamerorkest van Bazel, het Sarasota Orkest, het Los Angeles Philharmonic, het Ests Nationaal Symfonie Orkest en het Tallinn Kamerorkest.
Het EPCC was een graag geziene gast op talloze muziekfestivals en bijzondere podia over de hele wereld, waaronder de BBC Proms, de Mozartwoche, het Abu Gosh Music Festival, het Hong Kong Arts Festival, het Moscow Easter Festival, het Musikfest Bremen, de Salzburger Festspiele, Mozartwoche, het Edinburgh International Festival, het Festival Aix-en-Provence, het International Cervantino Festival, het Vale of Glamorgan Festival, het Bergen International Festival, het Schleswig-Holstein Musik Festival, het Sydney Opera House, Wiener Konzerthaus, het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam, Versailles Opéra Royal, Palau de la Musica in Barcelona, LSO St Luke's en Barbina Centre in Londen, de Esplanade in Singapore, de Flagey in Brussel, het Kennedy Centre in Washington, het Lincoln Centre en Carnegie Hall in New York, de Walt Disney Concert Hall in Los Angeles enz.
Een ander belangrijk aspect in het leven van het koor is het opnemen van muziek (voor ECM, Virgin Classics, Carus, Harmonia Mundi en Ondine), wat resulteerde in verschillende bekroonde cd's. De EPCC-opnames hebben tweemaal een Grammy-Award gewonnen voor Best Choral Performance: in 2007 voor het album van Arvo Pärt's Da Pacem (Harmonia Mundi) met dirigent Paul Hillier en Arvo Pärt's Adam's Lament (ECM) met dirigent Tõnu Kaljuste. Al met al heeft het koor 16 Grammy nominaties met werken van Arvo Pärt, Erkki-Sven Tüür en de muziek uit de Scandinavische landen. In 2018 verscheen de opname "Schnittke - Psalms of Repentance. Pärt - Magnificat & Nunc dimittis" (BIS), gedirigeerd door Kaspars Putniņš, een Gramophone Award gewonnen. De EPCC-opnames hebben ook de Diapason d'Or, Preis der Deutschen Schallplattenkritik, Danish Music Award, de Choc de l'Année Classica 2014, en meer gewonnen. In 2020 heeft BBC Music Magazine EPCC uitgeroepen tot een van de 10 beste koren ter wereld.