L'Achéron

ensemble, viola da gamba

In de Griekse mythologie is de Acheron de rivier die Orpheus overstak om Eurydice te redden uit de onderwereld. Door deze naam te kiezen wilt het ensemble L’Achéron hun doel benadrukken: ze willen een pad openen tussen twee schijnbaar tegengestelde werelden van leven en dood, van het verleden en het heden en van idealisme en realiteit. Het ensemble werd opgericht in 2009 door François Joubert-Caillet en probeert de banden tussen publiek en muzikanten te versterken door oude muziek toegankelijker te maken. Dit doen ze door de variëteit van instrumenten en genres uit de renaissance en barokperiode te onderzoeken. 

L’Achéron werkt regelmatig samen met artiesten van andere sferen zoals het ensemble Sultan Veled waarmee ze een ontmoeting tussen Elizabethaanse en Ottomaanse muziek regelden of met Lachrimae Lyrae en meester van de Griekse lyra Soktratis Sinopoulos. Ze werken ook mee aan een album van elektronische muziek samen met DJ Marc Romboy en Tamar Halperin. 

Het ensemble treedt frequent op verschillende festivals in Europa op. Zo waren ze al te gast bij festivals als de Royaumont Festivals, het Auditorium du Louvre, de Tage Alter Musik Regensburg, Festival Bach de Lausanne en Oude Muziek Festival Utrecht. 

L’Achéron neemt exclusief op voor het label Ricercar/Outhere en brachten albums uit waaronder ‘The Fruit of Love’ (2014), ‘Ludi Musici’ (2015), ‘Fancies for the viols’ (2017), ‘Erlebach: Complete Trio Sonatas’ (2019) en ‘Orgelbüchlein’ (2022). Daarnaast werken ze mee aan François Joubert-Caillets opnames van Marin Marais’ ‘Livres de pièces de viole’, waarvan meerdere albums over de jaren heen zijn uitgekomen. L’Achéron won met zijn cd’s prijzen als de Diapason d’Or, de ECHO Klassik en de Choc de Classica.