Rolmodel
Een column van Ella Michiels
Sheku Kanneh-Mason is een wereldster. Driehonderdduizend mensen volgen hem online, een paar honderdtal mensen zitten vanavond in de zaal om hem te bewonderen. De cellist verovert de harten van elk publiek en heeft een grote celebrity status gekregen op korte tijd. Waar komt hij vandaan? Kent u het heerlijke verhaal van de familie Kanneh-Mason?
De zeven broers en zussen (dat aantal heeft natuurlijk een Family Von Trapp-gehalte) uit Engeland veroverden onze harten in Britain’s Got Talent (2015). Deelnemen aan zo’n wedstrijd is meestal niet zonder gevaren: de kans op uitlachtelevisie, voorgoed in de vergetelheid getrapt worden of een meme worden in Whatsappgroepen is groot. Maar, wisten de Kanneh-Masons, zij zouden geen van de drie zijn. De zeven jonge klassiek geschoolde muzikanten zijn al wereldsterren, of staan op de rand van de doorbraak. Violisten, pianisten en cellisten tussen de 13 en de 27 jaar oud. Ja, het is de perfecte sequel op ‘Sound of Music’.
De deelname aan BGT was een belangrijk puzzelstuk in hun showbizzcarrière. Met een repertoire van Tchaikovsky tot Clean Bandit in de halve finale zet je wel een statement, natuurlijk. De Kanneh-Masons zijn here to stay, en met hier bedoelen we de klassieke én de populaire muziekwereld. Ze zijn overal. De muzikale hoofdrol vanavond, de 25-jarige Sheku Kanneh-Mason, kreeg de eer om de toenmalige Duke en Duchess of Sussex -ook bekend als Harry en Meghan- te begeleiden naar hun ‘happily ever after’. Twee miljard mensen volgden de huwelijksceremonie live en werden verliefd op het cellotalent dat vanavond in Gent is. (nvdr: Sheku is in geen enkele mate verantwoordelijk voor Harry en Meghans daaropvolgende afscheuring van de Royal Family.)
In 2016 wint de cellist de BBC Young Musician of the Year Award, en valt daarin op als jonge muzikant van kleur. Sheku heeft inmiddels drie soloalbums gereleased: ‘Inspiration’ in 2016, ‘Elgar’ in 2020 en ‘Song’ in 2022. Het middenste uit dat rijtje gaf hem een wereldrecord, gezien hij de eerste cellist was in de geschiedenis van de hitlijsten die in de UK Top 10 belandde. Dat hij ook nog eens een rolmodel kan zijn voor klassieke muzikanten van kleur, is erg belangrijk voor hem en de familie. Zijn moeder hamert erop dat het opvallend is hoe weinig zwarte muzikanten in klassieke muziek er tot nu toe zijn.
“I really hope this sparks a wider interest in this amazing genre of music” zei Sheku over zijn UK-hit. Dat is het met popsterren en dus ook met solisten als deze: als ze zo sympathiek zijn, wil je er gelijk bevriend mee worden. Of wil je hen worden. Na zijn succes schreven opvallend meer jongeren in het Verenigd Koninkrijk zich in voor cellolessen. Waar Sheku passeert, laat hij een indruk na - net als zijn broers en zussen. En zo creëer je natuurlijk een sterrenstatus: de onbereikbaarheid wordt een inspiratie. We willen allemaal een beetje Sheku zijn. Doordat de familie een inkijk geeft in hun leven (Instagram! Documentaires! Royal Family optredens!) voelen we ons betrokken. En dat lukt. Dus ja, ik ben een Kanneh-Masonfan.
(Toevallig of niet schrijf ik dit op de trein onderweg naar Londen. Stel je voor dat ik een Kanneh-Mason tegenkom! Zou ik dan een foto durven te vragen? Ja. En als het lukt, stuur ik ‘m op naar De Bijloke.)
Wat zie jij als je Sheku Kanneh-Mason op het podium ziet? Is hij gewoon een muzikant, of is hij zoveel meer? Voor mij is het alvast duidelijk.
Ella Michiels is concertpresentatrice, radiomaker bij Klara en muziektheatermaker. Ze schreef haar column bij dit concert op vraag van Muziekcentrum De Bijloke