Vrij spel
“Veel mensen denken dat ze het kind in zichzelf nooit zijn kwijtgeraakt. Dat is dus totaal niet waar.” Slik. Duwt die Maaike Cafmeyer ons daar even met de neus op de feiten, in het interview over haar sprookjesvoorstelling. De eerste zin van dit voorwoord: jaaa! Maar die tweede zin: als we heel eerlijk zijn, moeten we toegeven dat die helaas ook klopt. We geloven zo graag dat we nog kunnen spelen, dromen en lachen als een kind. Maar tussen droom en daad staan todolijstjes in de weg en praktische bezwaren. Herkenbaar? Misschien kan het enthousiasme van geboren speelvogels zoals Cafmeyer wel helpen om het kind in ons weer wakker te kussen.
Sprookjes en verhalen zijn de snelste weg naar de kindertijd. Wie dat ook begrepen heeft, zijn auteur Annemarie Peeters en tekenares Emilie Lauwers. Ze maakten een prachtig boek vol verhalen over componisten. ‘Hoofd vol klanken’ duikt in het leven en de fantasiewereld van die muzikale genieën. Niet alleen met droge lettertjes op wit papier, maar in een even speels als stijlvol samenspel van tekeningen, foto’s, schilderijtjes, lettertypes, muzieknoten en kleuren. We waren er zo van onder de indruk dat we ineens een Bijlokeboekenshop oprichtten en een voorstelling puurden uit het boek.
Nog zo’n feest dat artiesten volledig vrij spel geeft, is het Ear To The Ground Festival. Ja, er zitten vaak concepten achter de concerten. Maar de muzikanten voelen zich zo vrij en gaan zo op in hun spel, dat hun liveshow voor iederéén een ervaring is. Bovendien zijn de performances altijd kort: als bezoeker kan je zo onbezorgd proeven, ontdekken en zappen, van dat subtiele en bedwelmende tubaconcert in de abdijrefter – hop – naar die uitzinnige rockexplosie in de dramastudio.
Als je van al die inspirerende ideeën zin hebt gekregen om zelf te experimenteren, dan volgt op het einde van dit magazine nog een uitnodiging van onze Gangmaker luisteren Anna Vermeulen. Zij is gepassioneerd door field recordings en trekt er vaak op uit met een geluidsrecorder. Ze leent jou graag haar apparaatje uit, zodat je op stap kan gaan in de buurt van Muziekcentrum De Bijloke. Je zal versteld staan van wat je allemaal te horen krijgt in de koptelefoon: alsof je met kinderlijke oren de wereld rondom jou herontdekt.
Dat alles zette ons aan het denken. Voor één uitzonderlijke keer was de cover van dit magazine de allereerste pagina die klaar was. De vormgeefster fotoshopte op het oorspronkelijke beeld een toverstaf, een blinkend rode appel en vuurvliegjes. Dagenlang lag het op ons bureau: kan je dat doen, zo spelen met een foto, en daar dan ook nog eens de cover van een informatief magazine van maken? Dagenlang hebben we erover getwijfeld. Tot de allerlaatste pagina van dit magazine – dit voorwoord – uit onze pen vloeide en klaar en duidelijk het antwoord gaf. Jaaa!